
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde, doÄŸaya zarar vermeyen yakıt kullanımıyla Yıldız Entegre yonga levha fabrikasında üretilen yangına dayanıklı suntalar, 46 ülkeye ihraç ediliyor. İlçede yaÅŸayan 220 kiÅŸiye istihdam saÄŸlayan fabrikada, geçen yıl tamamen odun ve türevlerinden oluÅŸan yeÅŸil yakıt kullanılarak üretilen ve TSE tarafından da test edilip yangına dayanıklılığı belgelendirilen suntalar, baÅŸta Türkiye olmak üzere yurt dışında 46 ülkede kullanılıyor.Yılda 360 bin metreküp sunta üreten ve 2016 yılında 150 milyon liradan fazla satış karı gerçekleÅŸtiren fabrika, Asya, Avrupa, Balkanlar, Amerika, Afrika ve OrtadoÄŸu pazarlarına ürün gönderiyor.
Yıldız Entegre Mudurnu Yonga Levha Üretim Tesisleri Genel Müdürü İbrahim Yavuz, yaptığı açıklamada, yangına dayanıklı malzemelerle zararları en aza indirmeyi amaçladıklarını belirtti. Günlük bin 300 metreküp üretim kapasiteye sahip üretim tesisinde 220 kiÅŸinin aktif çalıştığını anlatan Yavuz, “Fabrikada üretilen ‘Variosunta’ isimli ürün için TSE onaylı ‘AhÅŸapta Yangına Dayanımı En Üst Sınıf’ göstergesi olan ‘B s1 d0’ sertifikası alınmıştır. Bu belgeyi Türkiye’de sektörümüzde ilk alan firma olma gururunu yaşıyoruz. Bu sertifikaya sahip ürünlerimizin yangın anında yangına dayanıklılık süresi arttı. Bununla ilgili ihracatımız devam ediyor. Dünyanın 46 ülkesine ihracat yapıyoruz.” diye konuÅŸtu.
‘YeÅŸil yakıt’ kullanarak üretiyorlar
Yavuz, yangına dayanıklı ürünler yapan tesisler içinde Avrupa’da da ilk 3’ün içinde olduklarını ifade ederek, dünyada da sayılı üretim tesislerinden birisi olduklarını söyledi. Üretim aÅŸamasında doÄŸaya da zarar vermediklerinin altını çizen Yavuz, “Tesis olarak 2014’te tamamen yeÅŸil yakıt kullanarak üretim yapmaya baÅŸladık. Daha önceki zamanlarda fosil türevi kömür, fuel oil ve mazot kullanarak yapmış olduÄŸumuz üretimi ÅŸu anda tamamen odun ve türevi ürünlerle gerçekleÅŸtiriyoruz.” dedi.
Yavuz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yapılan yarışmada, “Otomasyon ve Teknolojik Yenilikler” kategorisinde “Enerji Kazan Otomasyonu Verimlilik Projesi” ile ikincilik kazandıklarını anlattı.
Ürünlerini sürekli geliÅŸtirmek için çabalarının devam ettiÄŸini sözlerine ekleyen Yavuz, “AR-GE ve ÜR-GE’yi kendi mühendislerimizle ve laboratuvarlarımızda teknolojiye uygun ÅŸekilde yapmaya devam ediyoruz. İlerleyen zamanlarda da yeni buluÅŸlarımızla piyasaya daha iyi hizmetleri vermeye çalışacağız. MakineleÅŸme anlamında dünyadaki son teknolojiyi kullanıyoruz. Buna baÄŸlı olarak teknolojiyi yakından takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.